Vera Janssen Coaching en Counseling
 

Innerlijk kindwerk

 

Innerlijk kindwerk

We gaan samen naar de oorsprong van wat jou in de weg staat jezelf te zijn bij deze therapievorm. Je gaat je bewust worden van wie je in essentie bent. En je komt opnieuw in contact met je oorspronkelijke levenskracht en levenslust. Ik zeg altijd maar zo, je bent niet zo geboren maar zo geworden.

 

Het natuurlijke kind en het gekwetste kind

Je wordt geboren als een onschuldig, puur en onbevangen kind. Als kind is dit vol innerlijke wijsheid en intuïtie, gevoelig, kwetsbaar en vaak levenslustig. Je voelt feilloos aan wat wel en wat niet prettig is. Dit natuurlijke kind hebben we allemaal nog in ons.

Als je geboren wordt ben je ook heel ontvankelijk voor de invloeden van de omgeving. Voor niemand was de kindertijd optimaal. Geen enkele ouder is perfect of kan aan alle behoeften en verwachtingen van een kind voldoen. Je maakt dingen mee, die je als moeilijk ervaart en/of die je beschadigen. Uit deze ervaringen ontstaat een gekwetst stuk in jezelf; het gekwetste kind. Dat stuk kan jouw essentie overschaduwen.

 

Overtuigingen

Vanuit de pijn van het gekwetste kind, worden overtuigingen geboren. Over de persoon die je nu bent en de wereld om je heen. Deze overtuigingen kunnen nu nog steeds doorwerken in je volwassen leven, als een soort self fulfilling profecy.

Ondertussen zijn we 20, 30, 40, 50 jaar. Volwassen. Maar hoe volwassen we nu ook denken te zijn, die achtergebleven stukjes kind in ons draaien nog altijd de film van vroeger. In ons hoofd en in ons lichaam. En onze hersenen produceren naadloos de chemische stoffen die ons weer het bijbehorende gevoel geven. Zo lijken onze oude overtuigingen tot op de dag van vandaag echt waar te zijn.

 

De volwassene

Door de situaties die voor jou bepalend zijn geweest te onderzoeken, kan je als het ware rechtzetten wat voor jou is mis gegaan. Hierdoor kun je jezelf helen en je oorspronkelijke wezen terug-claimen. Want er is ook een volwassene in het hier en nu aanwezig. Door de volwassene te versterken, krijg je de mogelijkheid om uit je “oude film” te stappen; uit je beperkende, negatieve overtuigingen.

Terug naar je essentie, terug naar jezelf via het oorspronkelijke kind in jezelf. Dat geeft je je vrijheid terug, biedt keuzemogelijkheden en verbinding met jezelf.

 

Afweersystemen

Als gevolg van vroegere trauma’s of ervaringen heb je hoogstwaarschijnlijk overlevingsstrategieën aangeleerd, die je lange tijd goed deden presteren. Perfectionisme, hoge streefdoelen, je veel wegcijferen voor anderen, nog eens een schepje er boven op, tot het uiterste gaan en altijd redden wat er te redden valt, zijn zulke overlevingsstrategieën. In combinatie met bepaalde omgevingsfactoren in je werk en privéleven, kunnen die overlevingsstrategieën voor uitputting zorgen.