Vera Janssen Coaching en Counseling
 

Energetisch Lichaamswerk

 

Energetisch lichaamswerk

Je hebt energie waar we ons goed, blij, fit en creatief bij voelen Je hebt ook energie waardoor we uit balans kunnen raken. Energie die stress in ons veroorzaken, zoals onrust, irritaties en frustraties.

Om beter om te kunnen gaan met alles om ons heen, is het belangrijk dat we goed in contact zijn met ons lichaam. De meeste mensen leven meer vanuit het hoofd i.p.v. hun eigen gevoel en willen zo de controle en regie houden over hun emoties en zijn dan totaal uit verbinding met hun lichaam. Dit veroorzaakt onrust en stress in het lichaam. Elke vorm van stress veroorzaakt verzuring in ons lichaam en hierdoor ontstaan de energetische blokkades die ons uiteindelijk ook ziek kunnen maken. Vaak is dit een onbewust patroon geworden, we weten niet beter, totdat we ons niet meer in balans voelen.

De spanning wordt chronisch en het lichaam zoekt een uitlaatklep en uit dit in psychische en fysieke klachten zoals: onrustig voelen, irritatie, slecht slapen, zorgelijk malen, angstig en paniek voelen, lusteloos, futloos en depressief zijn, eczeem, huidirritaties. Vaak negeren we deze gevoelens en onderdrukken we deze door een overvolle agenda, veel eten, of overmatig alcohol gebruik, medicijnen of drugs, fobisch gedrag, afwezig zijn in gedachten etc. Uiteindelijk blijft toch het onbewuste patroon vanuit een blokkade bestaan, waardoor we dan ook weer in herhaling vallen.

Een onbewust patroon wordt veroorzaakt door een energetische blokkade die ooit is ontstaan door negatieve stress ervaringen. In zo’n blokkade zitten nog onafgemaakte ervaringen, dat wil zeggen ervaringen die nog niet helemaal doorvoeld zijn. De gevoelens die bij deze ervaringen horen, zijn ooit geblokkeerd geraakt omdat de ervaringen toen te heftig en te veel waren. Vaak werden deze gevoelens door onze omgeving en onszelf niet écht geaccepteerd en daardoor onderdrukt. Deze onverwerkte emoties en gevoelens veroorzaken verstoringen in het energetisch systeem van je lichaam.

Gelukkig is ons lichaam heel wijs en wacht op hét moment wanneer wij wel in staat zijn om deze blokkades ZELF te gaan opruimen. Dan komen ook de klachten in beeld. Deze klachten zijn dán juist een heel positief signaal van ons lichaam, ook al voelt dit niet zo. Alleen op deze manier worden we er weer bewust van dat we uit balans zijn. Door energetische blokkades op te ruimen kunnen we juist weer in balans komen.

Stress energie ofwel een blokkade in ons lichaam verdwijnt niet vanzelf, dit gaat op den duur als een gekristalliseerd zuur vastzitten in het lichaam, zoals in spieren, gewrichten en organen. Dit veroorzaakt uiteindelijk verkramping en stijfheid in spieren en gewrichten. In een later stadium ontstaan hierdoor nek, schouder en rugklachten of gaan uiteindelijk ziektes veroorzaken als weerspiegeling van de levensstijl. Tevens in het denkproces veroorzaakt het een vorm van starheid en rigiditeit, waarbij steeds dezelfde situaties, denkpatronen en zienswijzen zich blijven herhalen. Dit staat in verband met elkaar, de bron van de oorzaak, geeft een gevolg reactie in ons lichaam.

Energetisch lichaamswerk is heel goed te combineren met diverse andere behandelingen.

Tijdens het opruimen en de ontlading van blokkades komen we ook onverwerkte gevoelens en emoties van onbewuste patronen tegen. Elk gevoel heeft zijn waarde en betekenis. Als deze uiteindelijk laag voor laag doorvoeld zijn, en daardoor verwerkt worden, laten ze uiteindelijk ook fysiek los. Het fysiek loslaten geeft soms een fysieke reactie zoals: moeheid, spierpijn, hoofdpijn, licht gevoel in het hoofd, soms misselijkheid, trillen, schokjes of een huilbui, etc. Een fysieke reactie gerelateerd aan gevoelens is een energetische reactie. Als we dit gewoon toestaan, is dit ook heel snel voorbij. Daarmee komt de geblokkeerde energie weer ter beschikking en gaat weer vrij stromen. We voelen ons daardoor opgeruimder en positiever, er ontstaat meer ruimte, innerlijke rust en balans.