Vera Janssen Coaching en Counseling
 

Het spelen van een rol

Vaak denken we dat als we ons anders voor doen dan wie we werkelijk zijn, we zaken makkelijker voor elkaar krijgen. Dat mensen niet merken hoe onzeker we zijn. Niets is echter minder waar. Op de oppervlakte lijkt het misschien wel overtuigend over te komen. Op een dieper niveau zenden we een heel ander signaal uit. Mensen pakken dit signaal gewoon op en voelen dat we niet echt zijn.
Misschien ken je zelf wel voorbeelden van mensen die een rol spelen en niet echt overkomen? Misschien doe je het zelf wel. Kijk maar om je heen: De collega die schijnbaar veel zelfvertrouwen heeft, de politicus op TV of de artiest die de grapjas uithangt. Hoe echt zijn ze nog? Vaak hebben ze het zelf niet eens door met alle mogelijke gevolgen van dien.
Waarom spelen dan nog zoveel mensen een rol? Waarschijnlijk omdat ze niet beter weten. Vaak is het gekopieerd en aangeleerd gedrag. Anderen doen het, dus dan doe ik het ook. Maar is het ook effectief en in hoeverre raak je jezelf hierdoor niet kwijt?

 

Kwaliteiten en talenten

Een ander aspect is dat we vaak net zo willen zijn als anderen. We zien kwaliteiten en talenten bij anderen, en willen net zo zijn, dus kopiëren we het gedrag dat hierbij hoort. Maar in hoeverre zijn we dan nog onszelf? In hoeverre past het ons nog?

Iedereen is anders. Iedereen heeft andere kwaliteiten en talenten. Het is doodzonde om de uniekheid van anderen te kopiëren, zonder die van jezelf te hebben ontdekt. Je staat pas in je kracht als je je eigen kwaliteiten en talenten gebruikt, niet die van een ander.

 

Jezelf zijn in de rol van je eigen leven

Dus waarom anderen kopiëren? Er is namelijk een betere manier en dat is gewoon jezelf zijn. Ieder mens is uniek en heeft iets speciaals. Iedereen heeft talenten. Als je weet wat je eigen kwaliteiten en talenten zijn kun je ze gaan gebruiken. Op dat moment sta je in je kracht. Ben je ergens niet goed in, geef het dan gewoon toe. Je zult merken dat je hierdoor veel krachtiger, echter en authentieker overkomt. Je bent gewoon jezelf.

 Terug
Geplaatst: 22-03-2019 14:10:04